Сергей Станишев е един от виновните за състоянието на БСП С

...
Сергей Станишев е един от виновните за състоянието на БСП С
Коментари Харесай

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата

Сергей Станишев е един от отговорните за положението на Българска социалистическа партия
 „ С огромно болшинство бяха признати законопроектите, отнасящи се за отговорността и следствието на основния прокурор. Според мен те обаче чисто времево доста мъчно могат да стигнат до гласоподаване на второ четене в този парламент, защото процедурата е такава. Фактът, че към тези законопроекти се реализира много необятно болшинство в този момент, е добър знак, че това може да бъде направено още при започване на идващия парламент “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

„ Ние сме най-последователната политическа групировка по въпроса за Наказателно-процесуален кодекс. Вместо да си късаме ризите, да даваме огромни обещания в телевизионните студиa, малко по малко работим и обосноваваме концепцията за потребността от надзор над дейностите и актовете на основния прокурор “, разяснява Вигенин. Той добави, че специалистите на Българска социалистическа партия имат някои подозрения към текстовете, а това е сериозен закон и би трябвало да бъде доста деликатно прегледан, защото има детайли, които са на ръба на Конституцията.

„ Нямаме потребност от план, който по-късно ще бъде нападнат и Конституционният съд да анулира нормите. Оптимист съм, че има схващане от потребностите за тази промяна, има схващане, че би трябвало да има надзор върху активността на основния прокурор, въпросът е полека-лека да избистрим по какъв начин тъкмо и сме доста покрай това “, добави социалистът.

Вигенин напомни, че Кодексът на труда няколко пъти влиза в дневния ред и към този момент е минал на първо четене съвсем без гласове „ срещу “ и „ въздържал се “: „ Ето това е хитруването и лъжите на десницата, в това число на ГЕРБ като първа политическа мощ, тъй като по тяхно предложение влезе като първа точка в петък, след което ръководителят на групата на ГЕРБ показа напълно друг дневен ред, в който нямаше към този момент Кодекс на труда “, съобщи Вигенин.

„ Това е значимо, тъй като става въпрос за 850 лева минимална работна заплата, това е същността на този план. Не виждам никакъв проблем този законопроект да беше признат за 10-15 минути и да преминем към другите “, акцентира националният представител от левицата.

Той уточни и че предлагането на Българска социалистическа партия за безвъзмездни детски учебници за всички възпитаници от 1-ви до 12-ти клас беше признато без „ срещу “ и „ въздържал се “: „ Защо за това узряха най-сетне, а за минималната работна заплата, не може? “, попита Вигенин.

„ С президента работим в разнообразни орбити. Президентът е президент, като институция той има някаква поддръжка. Разбира се, има и възходящи отрицателни дейности “, сподели Вигенин във връзка с Румен Радев. 

„ Ние имаме политика – тази политика е друга от това, което осъществя служебният кабинет в много сфери. Това не е служебно държавно управление на Българска социалистическа партия и дано и да няма искания, че е на Българска социалистическа партия.  Нашите съпартийци, които са в служебния кабинет – те не са ни попитали, ние не сме ги изпратили публично там, тяхна воля е било да се включат. Въпросът е не кой е вътре в един кабинет, а каква политика осъществя “, разясни Вигенин.

Той уточни, че има детайли в политиката на служебния кабинет, които фрапантно се разграничават от вижданията на Българска социалистическа партия.  „ Нали не очаквате да си мълчим единствено тъй като това е длъжностен кабинет? Ние си отстояваме нашата политика и нашите дейности и във връзка с войната в Украйна, и във връзка с обществената политика, на превъоръжаването на армията. Кадровата политика, която стигна до такава степен всеобщо да се уволняват и хора, свързани с Българска социалистическа партия – от този кабинет, който претендира сякаш да е по някакъв метод обвързван с Българска социалистическа партия. Това са обстоятелствата, стъпвайки на обстоятелствата, ние вършим тези оценки, само че нямаме желание да водим някакви войни, това е пресилено “, добави социалистът.

„ Ако Българска социалистическа партия не е мощна сега, това е съвкупен резултат от напъните на доста хора и един от тях е и самият Сергей Станишев. Призовавам да се заровят томахавките, считам, че е време да се опитаме да стъпим върху нашите хрумвания и правила и върху тях да градим нашите връзки “, разяснява Вигенин.

Той уточни, че лявото има всички учредения и благоприятни условия в идващите месеци да върви към обединяване, което да се основава не на машинален общ брой на партии и персони, а на кардинална основа и Българска социалистическа партия ще се опита да показа това на идния Конгрес. „ Ще приемем основи на една нова политическа стратегия, към която се надяваме посредством доста необятни полемики в идната година, да се опитаме да притеглим партии, организации и персони, които се усещат свързани с лявото. Ще желаеме да дефинираме лявото в актуалните условия, а не да работим с терминологията от предишния век. Има цяла палитра, доста младежи, които биха желали да бъдат част от нещо такова, само че сега не могат да намерят мястото си “, сподели социалистът.

„ Не може да има мощно ляво без Българска социалистическа партия, някои от хората, които се пробват да вършат тази втора писта вляво, го схващат и ние ги каним да се включат към това, което ние ще се опитаме да създадем “, сподели в умозаключение Вигенин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР